Yanko Design - Form Beyond Function

Yanko Design - Form Beyond Function

Link to Yanko Design

Squeezed In

Posted: 30 Sep 2013 09:46 AM PDT

Kenji Ido’s Tamatsu House in Osaka, Japan is wedged in an urban, mixed-used area of small factories and office buildings that coexist in lines of very vertical structures! A major problem with this type of close-construction is the sparse amount of natural light able to enter the house, thereby making an already small space seem smaller. To counteract this issue, a clever mixture of skylights and inclined walls break up both the space and incoming light. So effectively, in fact, that you’d have almost no idea the entire house is a mere 1000 square feet!

Designer: Kenji Ido

-
Yanko Design
Timeless Designs - Explore wonderful concepts from around the world!
Shop CKIE - We are more than just concepts. See what's hot at the CKIE store by Yanko Design!
(Squeezed In was originally posted on Yanko Design)

Related posts:

  1. Freshly Squeezed And Straight Into The Glass

    






Simple Kinetics And A Lock

Posted: 30 Sep 2013 01:11 AM PDT

The 'In Passing Lock' is an interesting idea where the lock of the cycle is positioned at the spot where cycle's wheel spokes meet. It's also the place where kinetic energy gets stored and used at night as lights. The concept offers a new way to secure cycles plus add on safety lights!

Designer: Chung Pei Cheng

-
Yanko Design
Timeless Designs - Explore wonderful concepts from around the world!
Shop CKIE - We are more than just concepts. See what's hot at the CKIE store by Yanko Design!
(Simple Kinetics And A Lock was originally posted on Yanko Design)

Related posts:

  1. A Simple Problem Deserves A Simple Solution
  2. Num Lock
  3. Lock With No Key

    






The Power of ZEIT

Posted: 30 Sep 2013 01:01 AM PDT

The ZEIT shower system targets water usage and allows you to set the shower duration and water temperature. It even provides you with real-time feedback displayed via a touch screen display. The ZEIT is designed utilizes current plumbing and shower formats and as a mixer, it brings together hot and cold water to the desired temperature before you commence your shower.

  • A simple one-touch interface that guides you through setting the shower duration as well as the temperature, before starting the water flow.
  • The ZEIT also acts as a functioning shelf, sufficient and sturdy enough to hold any care products such as shampoo bottles and soap.
  • The shower system is stainless steel drawn with a brushed satin finish.

ZEIT is a Reece Bathroom Innovation Award winner.

Designer: Alice Sun

-
Yanko Design
Timeless Designs - Explore wonderful concepts from around the world!
Shop CKIE - We are more than just concepts. See what's hot at the CKIE store by Yanko Design!
(The Power of ZEIT was originally posted on Yanko Design)

Related posts:

  1. Autonomous Power Train Power
  2. Power Wherever You Want It
  3. Power Of Three

    






Bye, Bye Big Needles

Posted: 30 Sep 2013 12:01 AM PDT

Krystalin is an award winning medical design that introduces a new concept of next-gen disposable insulin delivery that aims to ease and simplify the process for diabetic patients. It’s easy to administer and track doses, but the biggest improvement by far is the elimination of the large needle component altogether. Hit the jump to see how it works!

Krystalin uses an array of crystal insulin which are grown into micro needles of size 450–550 microns over thin films. These non-invasive insulin patches (size 1cm x 1cm, equivalent to 10 units of insulin) are pain free and comparable to the mosquitoes needle sizes and can be used by both type1 and type2 diabetes. Once this patch is applied on to the skin, the crystal shaped insulin crystal gets dissolved and affects the patient immediately at subcutaneous level. The needles of the patch after being dissolved become blunt and can be disposed as it is no longer a bio waste.

Designer: Tawfik Manham

-
Yanko Design
Timeless Designs - Explore wonderful concepts from around the world!
Shop CKIE - We are more than just concepts. See what's hot at the CKIE store by Yanko Design!
(Bye, Bye Big Needles was originally posted on Yanko Design)

Related posts:

  1. WHY WE REALLY FEAR NEEDLES…
  2. Story Of Needles And Thread

    






A New Approach to Post-Disaster Recovery

Posted: 30 Sep 2013 12:01 AM PDT

The Prattsville Art Center will be the new cultural hub for the town of Prattsville, New York, and surrounding area, bringing together selected artists with residents of the historic Catskills town which was severely damaged by Hurricane Irene in 2011. The project focuses on the restoration of a 2,000 sq-ft historic building damaged by the flood in addition to an entirely new structure for housing artist residencies and workshops.

Apart from its cultural mission, another goal of the center is to empower Prattsville to develop and implement recovery plans for future weather disasters. Designed as a flood-resistant structure, another important role the building can play is serving as a public emergency shelter, aiding evacuations or simply as assembly spot for large groups of people, owing to its open plan.

The new building will be a freestanding, three-story structure built in a revealing steel frame that accentuates its lightness and holds together all the other architectural elements made of wood and glass panels. A striking design feature will be its elevation from the ground on pilotis, or stilts, creating a ground-floor loggia in order to maximize the space of a very limited plot of land and meet the local building code and floodplain management regulations requiring new construction to be elevated from the ground.

Slated to house interlocking art studios and a residency for visiting artists, the Center is designed to be a modern, live-work environment filled with natural light and an open, column-free interior for maximum flexibility where art and architecture complement each other. The studios are divided by floor-to-ceiling folding or sliding partitions, opening up the space in order to host exhibitions and events, which can serve community assemblies and meetings as well.

The fa├žades are articulated by sliding wooden panels of a solar shading louver system which reveal — when opened — the glass skin of the building underneath. They also function to make the building as translucent or opaque to its surroundings, depending on the desired level of privacy. The shudders totally close and secure the building, protecting it from various weather conditions. It’s like a showcase glass box filled with light while contained by a wooden skin that it alternately sheds or redresses itself according to the inhabitants’ needs.

A large solarium on the rooftop level extends and maximizes the ground space for recreational outdoor activities. A major design feature of the roof will be its retractable window system, consisting of panels constructed to open and close by sliding within the roof. The operable roof pitch, sheltering the rooftop deck, is just one continuous line shaping the structure from the second floor up.

The creation of a courtyard between the old and new buildings is part of the plan for the center, acting as a piazza-inspired gathering point for recreational and cultural activities for the whole community. The piazza will include the striking, multifunctional architectural feature of a rotating steel frame connected to the new building within a triangular shaped light structure that can be used as a support for a film screen, as well art installations or banners. Staged performance events, such as dance or theater works, can utilize the frame as sort of sculptural, abstract proscenium.

The paving of the square adjacent the building is divided into five, inclined triangular sections designed to integrate raised bed planters for vegetable and herb gardens. It can be occasionally covered with a lid surface to accommodate audience members during events or just for weather protection. It will also channel and collect rainwater in an underground water tank — water which can serve the whole center and irrigate the garden.

The disaster-recovery nature of this initiative makes the project timely and relevant from both a design perspective as well as an environmental one, in a time when American institutions are still assessing how to identify a type of architecture that might respond to and prevent future disasters related to climate change.

his initiative also raises another issue on how to reinvigorate an area affected by disaster on a socio-economic level. The art center is aimed at bringing energy and community to an economically depressed rural area, addressing various socioeconomic issues by offering programs designed to demonstrate the role art and architecture can play in the town’s revitalization.

Designer: Andrea Salvini

-
Yanko Design
Timeless Designs - Explore wonderful concepts from around the world!
Shop CKIE - We are more than just concepts. See what's hot at the CKIE store by Yanko Design!
(A New Approach to Post-Disaster Recovery was originally posted on Yanko Design)

Related posts:

  1. When Disaster Strikes At High Seas
  2. Ten Necessities When Disaster Strikes
  3. Protect Your Feet In Disaster

    






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...